vadvillvincent.blogg.se

Välkommen hem

Illuminati som sociologiskt fenomen.

Publicerad 2016-08-30 19:14:00 i Allmänt,

Visst låter det spännande?
 
Jag hade en flummig tanke idag. Eller egentligen hade jag den för längesen men den poppade upp idag igen, av någon anledning. En tanke om Illuminati. Alltså.
 
Jag är själv ingen expert men som jag har förstått det är det ett ganska luddigt begrepp som används lite hur som helst. Grundtanken verkar ändå vara att det finns nåt slags hemligt sällskap som försöker ta över världen, och gör detta genom att styra alltifrån presidenter till pop-ikoner. Ibland är det judarna, ibland är det ett gäng shapeshiftande reptiler från en annan planet och ibland är det nåt annat. En konspirationsteori helt enkelt.
 
Jag vet inte om min beskrivning är adekvat, men det gör inte så mycket. Jag tror min poäng fungerar ändå.
 
Emile Durkheim, den franska sociologen, skrev något i stil med att sociala fakta är ting, eller att dom borde betraktas som ting. Lite förenklat kan man säga att normer, lagar, moral etc, utövar en kraft på människor. Det hindrar oss från att agera på vissa sätt, att säga vissa saker, ja ni fattar. Som en faktisk vägg, som en reell dragningskraft. Sociala fakta kan ses som ting, som faktiska ting. För att deras påverkan är reell och faktisk. Vet inte om det var exakt så han menade, men det är egentligen också ovidkommande för min poäng.
 
För är det inte just det här som folk tycker sig se, bland till exempel presidenter och artister? En rädsla för att prata om vissa saker, som om det finns någonting där i mörkret som drar i trådarna? Eller varför inte bara i det vanliga livet, på släktträffar, i mataffären, på förfesten. Finns det inte fullt av tysta överenskommelser om hur vi ska bete oss? Och finns det inte fullt av saker som vi inte pratar om, av olika anledningar?
 
Och om man påpekar detta så bryter man ju mot den tysta överenskommelsen, och bemöts ofta som om man var lite galen, eller knäpp, eller bara jobbig.
 
Och kan det då inte faktiskt kännas som att det finns nån slags mur, en slags konspiration, något som ingen talar om men som ändå finns där? Och när man ser på det ur ett stort perspektiv, är det så konstigt att man drar slutsatsen att det finns ett hemligt sällskap som sitter nånstans och hjärntvättar befolkningen?
 
Är det inte ett faktum att jordens resurser är otroligt ojämnt fördelade? Är det inte uppenbart att ekonomiska intressen styr alldeles för mycket? Är det en konspirationsteori att säga att vi som mänsklighet håller på att ta sönder jorden vi lever på, men ändå fortsätter äta vårt kött och köpa våra kläder? Är det en konspirationsteori att vi undviker denna obekväma sanning genom att titta på TV, eller dricka, eller vad vi nu gör?
 
Nä, givetvis finns det något där. Men jag tror inte att det sitter ett gäng reptiler runt ett bord och gnuggar händerna (fötterna?) mot varann och smider onda planer. Däremot tror jag att Illuminati kan vara ett sätt att personifiera dessa sociala fakta. För dom finns där, som ting. Eller snarare, man skulle kunna säga att dom finns där. Det är som om det borde finnas något där, som styr allt detta.
 
Men eftersom sociala fakta inte går att ta på, inte går att se, så kan Illuminati, ett gäng fysiska människor, kännas som en rimlig förklaring. För det är ju faktiskt som om det fanns ett gäng människor som satt och smidde onda planer, som höll allmänheten i en slags trans med lättsam musik och meningslösa TV-shower medan den rika eliten roffar åt sig ännu mer pengar och resurser.
 
Så jag skrattar inte längre åt folk som tror på allt det där. Jag tror bara att det är ett försök att förklara det som händer i världen. Lite som man förr i tiden trodde att blixten kom för att Tor slog med sin hammare (eller hur det nu var). Och jag menar inte att folk som tror på Illuminati är dumma i huvudet eller att deras förklaring är barnslig och oupplyst. Snarare är det väl ett kreativt sätt att försöka få ihop världen.
 
Men jag tror inte på det. Jag tror inte det finns ett hemligt sällskap som försöker ta över världen, inte på det sättet . Däremot tror jag att det finns vissa sociala fakta som får samma konsekvenser som om det fanns ett hemligt sällskap som försökte ta över världen.
 
Och reptiler är ju extremversionen. För sen finns det ju faktiskt saker som Bilderberggruppen. Och det är ingen ovanlighet att det avslöjas att politiker eller andra i maktposition har utnyttjat sin makt. Gett lägenheter till sina kompisar, undvikit skatter, fått igenom lagförändringar som gynnar dom ekonomiskt. Och så vidare. Sådant pågår ju faktiskt. Dessutom finns det ju fullt med bevis för att konspirationer på stor skala faktiskt har ägt rum, att det har suttit rika och inflytelserika människor i ett rum och smidit onda planer för att lura befolkningen. Steget till en hemlig grupp reptiler som försöker ta över världen är inte jättestort.
 
Men jag tror bara det är saker som bor i oss alla. Precis som jag tog hem en chokladboll från mitt jobb och gav till min syster. Eller som man kanske fixar in sin kompis på samma företag. Eller som att man i en familj undviker att prata om saker som är för smärtsamt. Eller vad man nu gör. Så som vi alla funkar, mer eller mindre. För att det finns girighet i oss, stolthet, egoism, en vilja att undvika bittra sanningar. På så sätt kan det lätt bli att man ser det som att Illuminati sitter där bakom och styr oss, eller som att djävulen bor i oss alla, eller hur man nu förklarar det.
 
Ett exempel från mitt eget liv, som inte direkt har med Illuminati att göra men som ändå visar på kraften hos sociala fakta, är när jag hoppade av skolan. Det kändes på riktigt som jag gick igenom en mur, en fysisk mur. För att det finns vissa sociala fakta som säger att man borde ha en "ordentlig" sysselsättning, att man ska göra rätt för sig, att man ska ha ett arbete. Och när jag gick emot det fanns där en mur, en gräns. Som var fysiskt och psykiskt kännbar.
 
Det gjorde mig nästan lite galen, lite paranoid. Jag kände att det fanns undertoner i det folk sa, i hur dom behandlade mig, såg på mig. Åsikter som kröp fram, slingrade sig in i ordvalen, men som aldrig erkändes eller sades rätt ut. Och när jag ville dra ut det i ljuset så fanns där också ett motstånd. En mur.
 
Sociala fakta som ting, en reell och faktisk kraft. Och jag är ändå bara en liten pojke i ett mellanmjölkigt sammanhang. Jag kan inte föreställa mig hur det är att vara en kändis, president för USA, eller något liknande. Hur dessa krafter fungerar på den nivån, dragningskraften från miljontals människor, miljardbelopp, världspolitik, miljontals liv.
 
Och jag kan inte annat än tycka att det är fullständigt normalt att en del av dessa människor bryter ihop totalt, blir paranoida, deprimerade, "galna", utbrända, vad som helst. Precis som det känns fullständigt normalt och förståeligt att människor försöker förklara detta på allehanda sätt. Varesig det är judemaffian, Illuminati, sociala fakta, oidipuskomplex, Guds vrede, postmodernism eller Kalle Anka.
 
Precis som det också känns förståeligt att det finns människor som förblindas av pengar, kändisskap, bekräftelsebehov, och på så sätt vidmakthåller och förnyar dessa sociala fakta.
 
Man skulle alltså kunna säga att Illuminati finns, som sociologiskt fenomen. Inte som reptiler, men som en osynlig kraft av normer, värderingar, moral och allt annat, som mer eller mindre bor i oss alla, och samtidigt finns utanför oss och styr oss, påverkar oss, drar oss till sig och skjuter oss bort.
 
Så om jag får bli lite högfärdig så här på slutet så vill jag säga det här: Avfärda inte människor som galna bara för att ni inte förstår dom. Skratta inte åt människor som har andra sätt att förklara och förstå verkligheten. Var modig nog att erkänna och se att det finns murar kring oss alla. Lyssna på vad människor faktiskt har att säga, försök förstå deras perspektiv.
 
Vi är alla bara förvirrade köttklumpar som gör vårt bästa för att förklara vår absurda plats här i universum. Låt oss inte avfärda och skjuta bort, låt oss inkludera och förstå!
 
Hehe, nu tycker jag nästan att jag själv låter lite galen. Nåväl...
 
----------
 
Här är i alla fall ett exempel på hur dessa sociala fakta utövar sin reella makt, och sedan förklaras med hjälp av Illuminati.
 
Dave Chappelle är ett utmärkt exempel på hur nöjesbranschen kan driva folk till "vansinne". Hur sociala fakta, eller strukturer, kan påverka människor. Vinstintresse, inlindade budskap, tillsammans med en tyst överenskommelse om att inte tala om allt det här öppet. Illuminati som sociologiskt fenomen in action :)
 
 
 
 
-----------------

 
Vidare läsning, för den som är intresserad:
 
Om hur motsägelsefulla meddelanden (och förnekandet av dessa) kan leda till schizofreni, typ.
 
Allmänt om Durkis.
 
Om Illuminati/den nya världsordningen.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_nya_v%C3%A4rldsordningen_(konspirationsteorier)
 
 
 
 
 
Japp, det var allt jag hade att säga. PEACE OUT!!!

Om

Min profilbild

The Vince

Hopplös poet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela